Mi az egy napos sebészeti beavatkozás?

Egy napos műtétnek nevezzük az erre kialakított speciális szervezeti egységekben, eszközökkel és technikával végzett sebészeti beavatkozásokat, eljárásokat. A beavatkozások azonosak, a szervezések eltérnek a fekvőbeteg intézeti rendszertől.

Műtét-e az egy napos beavatkozás?

Minden olyan orvosi beavatkozást műtétnek tekintünk, ahol az élő szöveteken valamilyen sebzés történik. Az egy napos sebészi beavatkozások végrehajtása sebészi értelemben nem tér el a fekvőbeteg intézeti beavatkozásoktól. Korlátjuk elsősorban az, hogy csak olyan műtétek végezhetők ezen keretek között, amelyekhez az intézeti háttér biztosítása egy napnál rövidebb ideig elégséges. Koncentrált szervezéssel és működéssel egy napos keretek között sok olyan műtét is végezhető, amely kórházi befekvéssel több napot vesz igénybe.

Milyen technikát alkalmaz az egy napos beavatkozás?

A műtétek többnyire ugyanolyan technikával történnek, mint a fekvőbeteg intézetekben, különösen az igen kis sebzéssel járó műtétek esetén. Egyes közepes nagyságú, pl. endoszkópos műtétek során általában speciális, un. „High-tech” technikákat alkalmazunk, ahol a hagyományos módszereket minimálisan invazív eljárások váltják fel. Ezekkel a módszerekkel nem kerül sor a testüregek nagy sebzéssel járó megnyitására. A kisebb sebzéssel járó műtétek után is sebellátás, sokszor varrás szükséges. Azok a műtétek alkalmasak az egy napos ellátásra, amelyeknél a korszerűbb technikát alkalmazva kis sebeket ejtünk, és amelyek így többnyire kevesebb vérzéssel és fájdalommal járnak. Ehhez a stratégiához alkalmazkodnak az altatás-érzéstelenítés módszerei és gyógyszerei is.

Milyen nőgyógyászati műtétek végezhetők egy napos keretek között?

Végezhetők részben diagnosztikus, részben operáló beavatkozások. Kisebb műtétek után a nőgyógyászati osztályokról eddig is sokszor lehetett ugyanazon a napon távozni. Ide tartoznak a méhkaparások, a terhességmegszakítások többsége, a szövettani vizsgálatra történő mintavételek. Az egy napos intézetek igénybe vétele ezekben az esetekben a lényegesen nagyobb személyi és tárgyi feltételeket biztosító, ezért magasabb költséggel járó kórházi kapacitásokat tehermentesíti. További előnye az egy napos ellátásnak, hogy a körülmények és a szervezés eltérő alakításával a betegek komfort és biztonságérzete is lényegesen javítható. Az endoszkópos módszerekkel ugyan a műtétek döntő többsége elvégezhető, mégis legtöbbször a kis beavatkozással járó műtéteket szervezzük egy napos keretek közé (pl. műtéti meddővététel). Ezeken kívül jelenleg olyan beavatkozásokat is sokszor egy napos intézetekben végzünk, amelyek akár ambuláns (járóbeteg-ellátó) helyeken is végezhetők lennének, vagy más országokban ott is végzik (pl. méhtükrözés, méhszáj plasztika egyes formái), de az egészségügy jelenlegi hazai szintjén ezek ambuláns ellátása általában még nem lehetséges.

Melyek a leggyakrabban végzett egy napos nőgyógyászati beavatkozások?

A méhkaparás és a terhességek megszakítása, továbbá szövetminta vétele céljából a méhszájon végzett műtétek igen gyakoriak. A méhszájplasztika, a hüvelyfali plasztika (elsősorban a hátsó hüvelyfalon, ahol a húgycső nem érintett) rutin eljárásnak számítanak, bár ezekből kevesebb történik. Endoszkópiában járatos orvosok nagy biztonsággal végeznek méh és hastükrözéseket, nemcsak diagnosztikus, hanem terápiás céllal is. Ezek során lehetőség van a méh üregéből polypok, sövények, miomák eltávolítására, vagy a méhfüggelékek, így a petefészkek és petevezetők műtéteire (ilyenek pl.: meddővé tétel, petefészek ciszták eltávolítása, krónikus hasi fájdalom okaként előforduló hasüregi összenövések oldása). Gyakran derül fény endoszkópos műtét során endometriosisra, amelynek ellátása sokszor része ezen intézetek tevékenységének.

Nem része a repertoárnak az akut helyzetek megoldása (méhen kívüli terhesség műtéte) és ma még nem része a nagy sebzéssel/vérzéssel járó, időben várhatóan elhúzódó műtétek, mint a méhmiómák hastükrözéses eltávolítása, a méheltávolítás, stb.

Milyen előnyei vannak az egy napos beavatkozásoknak?

A betegek már teljesen kivizsgálva és előkészített dokumentációval és megszervezett előkészítéssel kerülnek felvételre, rövid idővel a műtét előtt. Sokkal jobban időzíthető a kezdési időpont, mivel a beavatkozások időtartama legtöbbször jól kiszámítható, nincs „csúszás”. Rövidebb ideig tart a benn tartózkodás, kisebb a pszichés megterhelés, kedvezőbbek a kényelmi körülmények.

Milyen kérdéseket tegyen fel orvosának, aki Önnek egy napos beavatkozást ajánl?

  • Lehet-e operálni a betegségemet egy napos intézetben?
  • Milyen más intézetben lehet még operálni a betegségemet?
  • Előnyösebb-e – és ha igen, akkor miben – az egy napos ellátás a kórházi befekvéssel járó ellátáshoz képest?
  • Érdemes-e vállalni az egy napos ellátással járó eltérő körülményeket és a műtét utáni időszak otthoni megfigyelésének kockázatát?
  • Van-e az ajánlott intézetnek/orvosnak kellő gyakorlata az eltérő ellátási formában?
  • Rendelkezik-e az egy napos gyógyintézet a műtéthez és az esetleges szövődmények elhárításához szükséges felszereléssel, tudással és gyakorlattal?
  • Van-e az intézetnek háttérintézete és szükség esetén ahhoz könnyen hozzá lehet-e jutni?

További információk olvashatók a Magyar Egynapos Sebészeti Társaság (MEST) honlapján: www.mest.hu