Mi az endoszkópia, laparoszkópia, hiszteroszkópia?

Speciális eszközökkel és technikával végzett orvosi sebészeti eljárások összessége, amelyek egyik lényeges eleme, hogy a műtét valamely testüregen belül („endo”) történik és ehhez különleges képalkotást („szkópia”) vesz igénybe.

Műtét-e az endoszkópia?

Igen műtét, amely során diagnosztikus lépések és sebészeti beavatkozások is történnek. A laparoszkópia hastükrözést, a hiszteroszkópia méhtükrözést jelent.
Laparoszkópiát több orvosi szakma képviselői is, így sebészek, urológusok is végeznek, a méhtükrözés csak a nőgyógyászat területe. Endoszkópos – de nem laparoszkópos – műtéteket végeznek pl. a fül-orr-gégészek. Diagnosztikus – továbbá kisebb beavatkozásokkal járó – endoszkópiát a gastroenterológus belgyógyászok is alkalmaznak.

Milyen technikát alkalmaz az endoszkópia?

Az endoszkópos műtétek a hagyományos és többnyire a has megnyitásával járó műtétek helyett egy nagyon speciális „High-tech” technikát alkalmaznak. Ezzel a módszerrel nem kerül sor a testüregek nagy sebzéssel járó megnyitására. Ennek a közismert neve a „kulcslyuk” sebészet.

Milyen műtétek végezhetők endoszkópiával?

A nőgyógyászati szakmában ma már szinte minden műtét elvégezhető endoszkópos módszerrel is (Tréfás szóhasználattal úgy szoktuk mondani, hogy „a császármetszés kivételével”). Erre akkor van lehetőség, ha a legfontosabb feltételek (eszközök, infrastruktúra, szemlélet, gyakorlat, igény) rendelkezésre állnak. Napjainkban ezeket egyre több helyen már megteremtették.

Vannak azonban olyan korlátok, amelyek miatt közel sem mindig ezt a technikát választjuk. A hagyományos módszereket választjuk, ha a műtétek igen hosszúak, amennyiben nem áll rendelkezésre elég endoszkópos eszköz, vagy ha azok túl drágák. Nem választható az endoszkópia olyankor sem, ha az operáló orvos és a csapat még nem rendelkezik elégséges gyakorlattal. Az is igaz, hogy néha az egészségügyi szervező munka csak kullog a sebészi technika fejlődése mögött.

Melyek a leggyakrabban végzett nőgyógyászati endoszkópos műtétek?

A méhfüggelékek, így a petefészkek és petevezetők műtétei ma már túlnyomó többségben laparoszkópos technikával történnek. A méhen kívüli terhesség ellátása, a műtéti meddővététel, a krónikus hasi fájdalom okaként előforduló hasüregi összenövések oldása tartozik még ide. Vezető endoszkópos centrumokban ma már a méh jóindulatú, de számos panaszt okozó miómáinak eltávolítása, akár a részleges vagy teljes méheltávolítás is a repertoár része. Egy speciális női betegség, az endometriosis ellátása a gyógyszeres kezelés mellett ugyancsak műtétet igényel, amelynek kimenetele jobb az endoszkópos, mint a nyitott hasi műtéttel.

Milyen előnyei vannak az endoszkópos műtéteknek?

A betegek többnyire sokkal jobban viselik, a műtét utáni időszak könnyebb, a felépülés és a teljes gyógyulás gyorsabb. Rövidebb ideig tart a kórházi tartózkodás és a betegállomány is. Megfelelő szervezéssel és az arra alkalmas betegek és betegségek kiválasztásával egyes beavatkozásokat egyre nagyobb számban un. egy napos sebészeti keretek között is végzünk.

Milyen kérdéseket tegyen fel orvosának, aki Önnek endoszkópos műtétet ajánl?

  • Kell-e operálni a betegségemet?
  • Milyen más – alternatív – gyógymódokat ismer a medicina?
  • Előnyösebb-e az endoszkópos technikával végzett műtét, mint a has megnyitásával járó?
  • Érdemes-e vállalni a beavatkozással, valamint a műtéti technikával együtt járó kockázatokat?
  • Van-e az orvosnak kellő gyakorlata az ajánlott endoszkópos műtétben?
  • Rendelkezik-e a fekvőbeteg gyógyintézet a műtéthez és az esetleges szövődmények elhárításához szükséges felszereléssel, tudással és gyakorlattal?

További információk olvashatók a Magyar Nőgyógyászok Endoszkópos Társasága (MNET) honlapján: www.laparoscopia.hu